Aluminijum i PVC – u čemu je razlika ?

objavljeno u: Tehnologija | 0

Aluminijum je jači
PVC ne može protiv vetra i vode ono što može aluminijum. Jednostavno, PVC nije toliko jak kao aluminijum. Zato su PVC obavezno ojačani metalom. Intenzitet pritiska koji pravi vetar mnogo bolje podnosi aluminijum. Takođe, i vodootpornost aluminijuma je bolja.

Vremenom se PVC razlaže
Usled dejstva sunčeve svetlosti PVC se razlaže i postaje krt, lomljiv. To nije slučaj jedino kod onih PVC profila koji se specijalno tretiraju. Jedino takvi profili imaju površinski sloj reflektujućeg materijala (npr. titanijum dioksid) koji usporava štetno dejstvo sunca. Aluminijumski prozori su po samoj svojoj prirodi otporni na UV zračenja.

Antistatička svojstva
Aluminijum je, kao metal, dobar provodnik kod prozora i okvira vrata. Tako se može koristiti i kao zaštita od udara groma i statičkog elektriciteta.

Termička svojstva
Sa PVC profilima se lakše izbegava mraz. Razlog leži u tome što materijal od koga se prave PVC profili imaju mnogo manji koeficijent toplotne provodljivosti poređeno sa aluminijumskim profilima. Zato PVC prozori zadržavaju značajno više toplote u prostoriji u odnosu na one sa aluminijumskim ramom.

Boje profila
PVC materijali imaju manji izbor boja u odnosu na aluminijum. Najčešće boja koje su u ponudi su: bela, zlatni hrast, tamni hrast i irski hrast, mahagoni, trešnja, višnja, crna antracit i druge.

Mehanička svojstva kod montaže
Unutrašnja vrata su najčešće od aluminijuma. Ona omogućavaju lakšu montažu bravarije, i to je znatno jeftinije od bravarije koja se montira na PVC vrata (koja zahtevaju ručke sa obe strane vrata).

Zastakljivanje
Izolaciono stako je neophodno i za aluminijumski okvir i za PVC okvir ako se želi kvalitetna toplotna i zvučna izolacija prostora.

Prednost i mane aluminijuma
Zaključno, glavna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije leži u mehaničkim osobinama aluminijuma kao materijala. On je vrhunski izbor kada je u pitanju strukturna fasada, velika zastakljena površina, automatska senzorna vrata itd.

Osnovni nedostatak aluminijuma je njegova toplotna provodljivost. Za razliku od PVC-a, aluminijum je metal koji provodi toplotu vrlo dobro. To može biti problem ako se koristi za vrata i prozore u oblastima gde postoje velike razlike između temperature spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora a koje su odvojene aluminijumskom strukturom. Topliji vazduh iz unutrašnjosti dolazi u dodir sa aluminijumskim profilom, što je sjajno, jer niske temperature iz spoljne sredine mogu dovesti do kondenzacije vode iz vazduha. Ovaj problem je rešen uvođenjem tzv. toplotnih mostova. Toplotni most je materijal koji loše provodi temperaturu i služi da spreči prenos hladnoće sa spoljašnjih aluminijumskih profila na unutrašnju stranu.