Panoramsko zatvaranje otvorenih prostora i saveti za zastakljivanje

objavljeno u: Tehnologija | 0

Panorama- pogled koji doseže do plavih nebeskih svodova, nekoliko trenutaka odvojeni od stalnih poslova i vreme dobijeno samo za sebe. Razlog zastakljivanja mnogih otvorenih prostora na kućama, lokalima, restoranima bio je taj da se omogući kontakt sa spoljnim svetom. Skandinavski stil uređenja doneo je sa sobom i viši kvalitet stanovanja koje su se pozitivno odrazile i na poslovanje. Zastakljivanje terase ili verande za neposrednu komunikaciju sa spoljnim svetom u bilo kom periodu, prirodno osvetljenje dolazi kao benefit koji donosi više od same uštede električne energije. (Brojne moderne zgrade u samom startu su izgrađene sa ovakvim vrstama terasa. Njihova funkcionalnost mnogo je veća a estetski doživljaj nimalo umanjen, naprotiv.)

Arhitektura je mnogo uznapredovala i dala je jedinstvena rešenja koja poboljšavaju življenje, poslovanje i sam boravak u prostorijama. Mnogi enterijeristi, arhitekte i svi oni koji se bave uređenjem prostora imali su za cilj da čoveka koji je zaposlen koliko toliko smeste u zdrav ambijent. Jedan od takvih načina je biofilija dizajn koji je zelenilo uveo na velika vrata u arhitekturu i dekor. Da bi se stekli optimalni uslovi za boravak u nekoj prostoriji jeste svetlost. Kako bi smo iskoristili što više trenutaka u kontaktu sa tim dnevnim svetlom, rešenje mnogih je bilo zastakljivanje otvorenih prostora.

Zastakljivanje otvorenih prostora

Ne samo da smo nezavisni od godišnjeg doba i možemo kafu ispijati na našoj verandi ili terasi već smo i rešili mnoga sporna pitanja. Samo zatvaranje otvorenih površina donosi uštedu električne energije, smanjenje kondenzacije u smamim prostorijama, zaštitu objekta od naleta vetra, kiša i tako dalje. Da ne pominjemo i energetsku efikasnost koja je staklenim povšinama prilikom zagrevanja od strane sunčeve svetlosti prenosi na objekat. Jednim potezom i jednom jednoročnom investicijom mi zapravo rešavamo mnoga goruća pitanja- uštedu električne energije, vlagu, štitimo objekat, svetlost, ekološki i zdravstveni aspekt nabrojanog je više nego dovoljan da se odlučimo na ovaj potez.

Ako naš prostor zastakljujemo radi proširenja prostora koji je još jedan dobar razlog za zastakljenje otvorenih površina predlažemo klizno-okretno zastakljivanje. Ovakav način zastakljivanja omogućava da se u letnjim mesecima prostorije vetre i budu potpuno klimatizovane sa stanovišta čistog, svežeg vazduha. Dok zimi ovaj sistem zastakljivanja omogućava potpuno zatvaranje i onemogućava dotok hladnog i oticanje toplog vazduha. Klizni mehanizam omogućava potpuno prilagođavanje vremenskim uslovima i pošto je reč o staklu daje potpuni užitak u pogledu. Isto tako pošto se radi o glatkim površinama koje su lako dostupne i po uglovima ne otežavaju čišćenje i prilazak.

Međutim ako se radi o zastakljivanju stambenog prostora u nekom višespratnom objektu savetujemo nagibno-klizni sistem zastakljivanja. Sistem je skoro pa identičan predhodnom sa tom razlikom što se stakla pri otvaranju otvaraju pod uglom. Ovaj način zastakljivanja vam može uvećati prostor u stanu tako da terasu možete koristiti na više načina. Isto tako samo zastakljivanje stana donosi mnoge benefite i utiče na estetsku formu .

Razlog aza zatvaranje otvorenih površina nekog prostora je mnogo. Ono što je najbitnije jeste da je ušteda na ostale radove više nego zagarantovana a zdravstveni aspekt je ispoštovan. Estetska linija koja prati ovakav način uređenja prostora je više nego primamljiva. Sve u svemu svako će naći pravi i odgovarajući razlog zašto bi to uradio.